Maďarsko: Fidesz odmieta návrh Jobbiku na etnické kategorizovanie zločincov

02.08.2012 Celý región

Budapešť 2. augusta (TASR) – Parlamentná frakcia vládneho Maďarského občianskeho zväzu Fidesz odmieta návrh opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorý pripravuje do parlamentu návrh, aby v budúcnosti obsahovali trestné registre aj údaje o etnickej príslušnosti páchateľov trestných činov.

Podľa tlačovej agentúry MTI frakcia v dnes zverejnenom vyhlásení zdôraznila, že za základ spoločenských hodnôt a mierového spolunažívania považuje Fidesz ústavu, a preto odmieta "rasistický" návrh Jobbiku.

Hovorca Jobbiku Ádám Mirkóczki v stredu povedal, že cieľom Jobbiku je zriadiť "objektívny" súpis páchateľov a zároveň skoncovať s doterajšou praxou, podľa ktorej orgány a médiá pri poskytovaní informácií o etnickej príslušnosti páchateľov manipulujú s verejnosťou.

Ako príklad použitia dvojakého metra Mirkóczki uviedol prípad vraždy v Tatárszetgyörgyi, v ktorom sa orgány i médiá "okamžite snažili" zdôrazňovať rómsky pôvod obetí, pričom v 90 percentách trestných činov spáchaných Rómami ich etnická príslušnosť nie je zverejnená.

Jobbik podľa neho navrhuje pri zohľadnení rás vyskytujúcich sa v Maďarsku aplikovať právne normy platné v USA. V súlade s uvedenými normami a v súlade s poznatkami antropológie by v budúcnosti v prípade hľadaných zločincov rozlišovali v Maďarsku európsky, indický, mediteránny, ázijský a africký "etnický charakter", či "charakter" austrálskych a severoamerických, prípadne juhoamerických domorodcov.

Návrh Jobbiku by uľahčil prácu polície pri pátraní po kriminálnikoch, ale napríklad aj v hľadaní nezvestných osôb, zdôraznil opozičný politik.
 

Vyberte región